چکیده
مقاله پیش رو به بررسی پژوهشی می پردازد که در سال 2022 در دپارتمان جراحی پلاستیک و زیبایی بیمارستان نانفانگ چین انجام شد و توسط تیم پژوهش و توسعه کلینیک زیبایی الهام فلاحتی ترجمه و بررسی شد. در این مقاله با یک روش جامع و استاندارد برای بازسازی ابرو در افرادی که به دلیل زخم، ابروهای خود را از دست دادهاند، آشنا میشویم. این روش شامل پیوند فولیکولهای تک مو با استفاده از تکنیک استخراج واحد فولیکولی است. نتایج این مطالعه نشان میدهد که این روش میتواند به ابروهایی با ظاهر طبیعی و تراکم مناسب منجر شود، ضمن اینکه میزان بقای پیوند نیز در آن بالاست. همچنین، در این متن به بررسی عواملی که بر موفقیت این روش تأثیر میگذارند، مانند ارزیابی کیفیت اسکار و انتخاب محل مناسب برای برداشت مو، پرداخته شده است.
بازسازی طبیعی ابرو
روشی جامع و استاندارد برای رفع ریزش ابرو در اثر زخم
مقدمه
ریزش موی ابرو در اثر زخم، یک مشکل زیبایی است که میتواند منجر به ناراحتی شدید روانی شود. اگرچه کاشت مو به طور فزایندهای برای بازسازی ابرو استفاده میشود، اما ممکن است ریزش پیوند نیز رخ دهد و از دستیابی به نتایج مطلوب جلوگیری کند. با این حال، پیوند فولیکولهای تک مو ممکن است موثر باشد. در این مقاله، نتایج یک روش استاندارد بازسازی ابرو، شامل پیوند فولیکولهای تک مو همراه با استخراج واحد فولیکولی، در بیمارانی که به دلیل زخم، ابروهای خود را از دست دادهاند، شرح داده شده است.
روشها
این مطالعه توسط کمیته اخلاق موسسه بیمارستان نانفانگ تایید شد و همه بیماران قبل از جراحی رضایت کتبی خود را اعلام کردند. پروندههای پزشکی بیمارانی که از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۹ تحت عمل بازسازی ابرو برای ریزش ابرو ناشی از تشکیل اسکار قرار گرفته بودند، به صورت گذشتهنگر بررسی شدند. نتایج ارزیابی شده شامل رضایت، میزان بقای پیوند و عوارض طولانی مدت بود. یک روش استاندارد نُه مرحلهای برای بازسازی ابرو در بیمارانی که به دلیل زخم، ابروهای خود را از دست دادهاند، ایجاد شد.
نتایج
در طول دوره مطالعه، ۱۶۷ بیمار (۲۰۵ ابرو) تحت عمل بازسازی ابرو قرار گرفتند. پس از مرحله اول بازسازی، ۹۵ درصد از بیماران از تراکم و ظاهر طبیعی ابروهای خود بسیار راضی بودند. میانگین میزان بقای پیوند ۸۵ درصد (محدوده ۷۰ تا ۹۰ درصد) بود که به طور قابل توجهی بالاتر از میزان بقای ۷۵ درصدی گزارش شده قبلی بود. کمتر از ۵ درصد از بیماران تحت عمل مرحله دوم بازسازی قرار گرفتند و این بیماران از نتایج خود ابراز رضایت کردند. هیچ عارضه آشکاری مشاهده نشد.
نتیجهگیری
این روش استاندارد می تواند نتایج را در بیمارانی که به دلیل زخم، ابروهای خود را از دست دادهاند، بهینه کند.
بحث
ریزش موی ابرو در اثر زخم، معمولاً در اثر سوختگیهای شدید، ضربه، برداشتن تومور، تشکیل فِلپ موضعی یا تاتو ایجاد میشود و اثرات منفی جسمی و روانی بر بیماران دارد. ابروهای از دست رفته معمولاً توسط فلپ پوست سر منطقه شریانی گیجگاهی سطحی، پیوند پوست کامپوزیت و کاشت مو ترمیم میشوند. استفاده از فلپ پوست سر جزیره شریان گیجگاهی سطحی دارای معایبی است، از جمله اینکه موهای ترمیم شده متراکمتر و ضخیمتر از قبل از زخم هستند و ظاهری برس مانند با مرزهای تیز دارند. علاوه بر این، این روشها نیاز به تشریح گسترده دارند که پیچیده و زمانبر است. بنابراین،استفاده از آن برای بازسازی ابروهای مردانه، و نه زنانه، توصیه شده است. علاوه بر این، این روشها اغلب منجر به نتایج نامطلوب، از جمله زخم و نقصهای جدید میشوند. کاشت مو میتواند بر این معایب غلبه کند و احتمالاً ابروهای طبیعیتری با تراکم مو بهینه و جهت مناسب ایجاد کند، به طوری که روشهای مبتنی بر پیوند واحد فولیکولی و تکنیکهای استخراج واحد فولیکولی منجر به رضایت بیمار میشوند. بر خلاف پیوند واحد فولیکولی، استخراج واحد فولیکولی شامل استخراج مستقیم پیوندهای مو از محلهای اهداکننده است که با رنگ و قطر ابروی اصلی مطابقت دارند، بدون اینکه جای زخم ایجاد شود. اگرچه ترکیب استخراج واحد فولیکولی و کاشت پروتز در یک بیمار مبتلا به نقص ابرو و حدقه در اثر آسیب انفجار منجر به رضایت بیمار شد، اما این مطالعه فاقد دادههای پیگیری طولانی مدت بود. علاوه بر این، موهای پا که با استخراج واحد فولیکولی به دست میآیند، برای افزایش تراکم ابروهای کمپشت استفاده شدهاند. ما توانایی پیوندهای موی استخراج شده از خط رویش مو یا مثلث پیشانی-گیجگاهی و تقسیم شده به پیوندهای تک مو را برای بازسازی ابرو در بیمارانی که ابروهای آنها تا حدی از بین رفته یا کمپشت است، ارزیابی کردهایم و دریافتیم که این روش بازسازی ابرو، همانطور که با رضایت بیمار از میزان بقا و ظاهر طبیعی تعیین میشود، نتایج بهتری نسبت به پیوند واحد فولیکولی به دست میدهد.
بازسازی ابرو، در بیمارانی که به دلیل زخم، ابروهای خود را از دست دادهاند،از جمله دستیابی به شکل و ظاهر ایدهآل، به دلیل خونرسانی ضعیف و سفتی، دشوارتر است. علاوه بر این، جهتی که موها باید در آن پیوند شوند، در موقعیتهای مختلف تغییر میکند. کاشت مو در این بیماران نیاز به ارزیابی کامل کیفیت اسکار و ایجاد تعادل بین تراکم ایدهآل ابرو و خونرسانی کافی در محلهای گیرنده دارد. ما بر روشهای بازگرداندن این ابروهای زخمی به ظاهر اصلی خود و به حداکثر رساندن میزان بقای پیوند تمرکز کردهایم. بر اساس تجربه، پیگیری پس از عمل و ارزیابی اثر آن، ما یک روش جامع و استاندارد برای بازسازی کامل نقصهای یک طرفه و دو طرفه ابرو ایجاد کردهایم.
روشهای بازسازی ابرو و ارزیابی خصوصیات اسکار
ارزیابیهای ذهنی و عینی از خصوصیات اسکار قبل از بازسازی ضروری هستند. ارزیابیهای ذهنی از کیفیت اسکار شامل ارزیابیهای بصری، حسی و لمسی است. ارزیابیهای بصری شامل رنگ اسکار، ارتفاع و ظاهر سطح آن است، در حالی که ارزیابیهای حسی شامل خارش و درد است که نشان دهنده بیثباتی اسکار است. به طور کلی، اسکارهای بالغ رنگ پریده، صاف، نرم و بدون درد هستند، در حالی که اسکارهای نابالغ قرمز، سفت، خارشدار، دردناک و در سطح بالاتر از بافت اطراف هستند. ارزیابیهای لمسی شامل انعطافپذیری و کشش است، به طوری که انعطافپذیری خوب به عنوان حرکات صاف اسکار در جهات مختلف و کشش خوب به عنوان اسکار بیش از 50 درصد ارتفاع بافت سالم اطراف در نظر گرفته میشود. ارزیابیهای عینی شامل ارزیابیهای خونرسانی است که با سوراخ کردن بافت زیر جلدی با سوزن و تعیین اینکه آیا خونریزی رخ میدهد یا خیر، انجام میشود. دو روش عینی دیگر برای ارزیابی خونرسانی در دسترس است. اولین مورد، دستگاه تریکوسکوپی است که قابل حمل و غیرتهاجمی است، ساختار مویرگی را از طریق بزرگنمایی نوری ارزیابی میکند و همچنین میتواند برای تشخیص اسکارهای هایپرتروفیک از کلوئیدها استفاده شود. روش دیگر، تست پر شدن مویرگی است. اسکارهای مناسب برای کاشت مو باید در حالت پایدار با کشش و انعطافپذیری خاص، و همچنین عروق کافی برای اطمینان از بقای پیوند باشند.
معیارهای ورود و خروج به پژوهش
بیماران در صورتی وارد مطالعه شدند که (1) دارای درجات مختلفی از نقص ابرو ناشی از تشکیل اسکار باشند. (2) اسکار در حالت پایدار، در حالت ایدهآل با مقداری بافت زیر جلدی و انعطافپذیر باشد. (3) هیچ عفونت یا التهاب آشکاری وجود نداشته باشد. و (4) خونرسانی در بستر گیرنده کافی باشد. بیماران در صورتی از مطالعه خارج شدند که (1) اسکار کلوئیدی داشته باشند. (2) اسکارها نزدیک یا مستقیماً به استخوان چسبیده باشند. (3) موهای اهداکننده به شدت فر یا ضخیمتر از قبل از زخم باشند. (4) ناهنجاریهای روانی داشته باشند. (5) قادر به پذیرش کوتاه کردن منظم ابرو نباشند. یا (6) فشار خون بالا و/یا قند خون بالا کنترل نشده داشته باشند
ارزیابی و مدیریت ناحیه اهداکننده مو
نواحی اهداکننده مو شامل خط رویش موی پایین پسسری مجاور گردن، ناحیه خط رویش موی پشت گوش و ناحیه مثلث پیشانی-گیجگاهی بود، زیرا موهای این نواحی نرم و نازک هستند. قبل از جراحی، قطر مو در ابروی اصلی و در این سه ناحیه اهداکننده کاندید با استفاده از تریکوسکوپی اندازهگیری شد و ناحیهای که قطر موی آن به قطر موی ابروی اصلی نزدیکتر بود، انتخاب شد. اگر موهای هر سه ناحیه قطر مشابهی داشتند، خط رویش موی پایین پسسری و پشت گوش به ناحیه مثلث پیشانی-گیجگاهی ترجیح داده میشد. در صورت از بین رفتن کامل ابرو، ناحیهای با قطر موی 0.04 تا 0.08 میلیمتر انتخاب شد. موهای اهداکننده قبل از پیوند به طول 3 تا 5 میلیمتر کوتاه شدند تا اثر مطلوبتری بلافاصله پس از عمل به دست آید و اثر طولانی مدت پس از عمل تخمین زده شود.
آمادهسازی گرافت
گرافتهای مو با استفاده از تکنیک استخراج واحد فولیکولی با لوپ 1.5 یا 2.5 که برش عرضی را به حداقل میرساند، برداشت شدند. سوزنهای توخالی استخراج واحد فولیکولی با قطر 0.8 میلیمتر و 0.9 میلیمتر برای پزشکان توصیه شد. این سوزنها قادر به استخراج گرافتهای مو در جهت رشد مو با سرعت 3500 تا 4000 دور در دقیقه بودند. گرافتهای نازکتر متشکل از فولیکولهای حاوی یک یا دو تار مو انتخاب شدند و تعداد موهای برداشت شده به تراکم مو در ناحیه اصلی یا شکل ناحیه طراحی شده مجدد بستگی داشت.
عکس 1- گرافتهای مو و واحدهای فولیکولی مو به فولیکولهای تک مویی تقسیم شدند و به سه نوع طبقهبندی شدند موی متوسط (بالا)، موی نازک (وسط) و موی کرکی (پایین)
عکس 2- گرافتهایی که نیاز به دور انداخته شدن داشتند (از چپ به راست) شامل گرافتهایی با (چپ) برش عرضی گرافت، (تصویر دوم) ناحیه برآمدگی آسیب دیده، (تصاویر سوم و چهارم) آسیب غلاف پوستی، (تصویر پنجم) آسیب له شدن فولیکول مو (سبز) یا آسیب غلاف پوستی (قرمز) یا (راست) مو با کیفیت پایین بودند.
عکس3- نتایج در یک مرد 22 ساله با ریزش جزئی ابروی راست به دلیل پیوند پوست پس از برداشتن تومور 2 سال قبل (تصویر سمت چپ). ابروی راست با 237 فولیکول تک مویی ترمیم شد. برای اطمینان از ظاهر یکسان هر دو ابرو، 169 فولیکول تک مویی در ابروی چپ او کاشته شد. شش ماه بعد (تصویر سمت راست)، ابروی بازسازی شده ظاهری بیونیک داشت.
شکل 4. نتایج در یک زن 20 ساله با ریزش جزئی ابروی چپ به دلیل ضربه ناشی از تصادف رانندگی 3 ماه قبل (تصویر سمت چپ). ابروی چپ او با 192 فولیکول تک مویی ترمیم شد. برای اطمینان از ظاهر یکسان هر دو ابرو، 167 فولیکول تک مویی در ابروی راست او کاشته شد. هفت ماه بعد (تصویر سمت راست)، ابروهای بازسازی شده میزان بقای رضایت بخشی داشتند و ظاهری بیونیک داشتند.
شکل 5. نتایج در یک زن 39 ساله که هر دو ابروی خود را در اثر برداشتن کامل ابرو 2 ماه قبل (تصویر سمت چپ) از دست داده بود. ابروهای او با 215 گرافت تک مویی در سمت راست و 230 گرافت تک مویی در سمت چپ ترمیم شدند. هفت ماه بعد (تصویر سمت راست)، ابروهای بازسازی شده او ظاهری بیونیک داشتند.
شکل 6. نتایج در یک مرد 19 ساله که 17 سال قبل دچار سوختگی صورت شده و 1 سال قبل تحت پیوند پوست قرار گرفته بود که منجر به ریزش دو طرفه ابرو شده بود. ابروهای او با 215 فولیکول تک مویی در سمت راست و 203 فولیکول تک مویی در سمت چپ ترمیم شدند. پس از 23 ماه (تصویر سمت راست)، فقط یک مرحله تراکم رضایت بخش و ظاهر طبیعی را نشان داد.
کاشت گرافت
سوراخها در ناحیه علامتگذاری شده با استفاده از سوزن گیج 25 با زاویه 5 تا 10 درجه، بسته به جهت رشد موی اصلی، ایجاد شدند. پروتکلهای دیگری نیز در بیماران خاص به شرح زیر استفاده شد.
(1) از آنجا که بستر در بیماران با اسکارهای سفت با چسبندگی محکم پوست و عضله مشخص میشود و باعث میشود ناحیه گیرنده شکننده و مستعد پارگی باشد، میکرو سوراخها نباید خیلی متراکم باشند. بنابراین، این بیماران ممکن است به دو یا چند جلسه برای بازیابی تراکم ابروی مورد نظر نیاز داشته باشند و زاویه بین سوزن و پوست ممکن است نیاز به تنظیم در حدود 10 تا 20 درجه داشته باشد.
(2) از آنجا که بستر در بیمارانی که قبلاً تحت پیوند فلپ قرار گرفتهاند با چربی زیر جلدی ضخیمتر، کشش کمتر و پایه شل مشخص میشود، توصیه میشود که گرافتها با زاویه کوچکتری نسبت به بافتهای طبیعی وارد شوند. از آنجا که گرافتها پس از کاشت تمایل به پخش شدن و ظاهر کم تراکم دارند، ممکن است تراکم و جهت آنها 6 ماه پس از عمل نیاز به تنظیم داشته باشد.
(3) وجود اسکارهای چسبندگی گسترده در ناحیه قوس ابرو ممکن است منجر به نیاز به حرکت پلک فوقانی به سمت بالا به موقعیت ابروی اصلی شود. اگر بستر با پوست نازک با چربی زیر جلدی کمتر مشخص شود، بازسازی ابرو ممکن است نیاز به وارد کردن گرافت با زاویه کوچک نسبت به پوست، تقریباً صاف، داشته باشد. علاوه بر این، بدشکلیهای انقباضی مانند اکتروپیون پلک(برگشتگی لبه پلک) باید قبل از کاشت مو آزاد شوند.
نتایج
از سال 2012 تا 2019، 167 بیمار با نقص ابرو در بیمارستان نانفانگ پذیرش شدند. این بیماران شامل 99 زن و 68 مرد (میانگین سنی 26.43 سال؛ محدوده سنی 16 تا 42 سال) بودند. نقص ابرو در 62 بیمار ناشی از سوختگی با آب جوش، در 87 بیمار ناشی از ضربه، در 12 بیمار ناشی از انتقال فلپ موضعی و در 6 بیمار ناشی از پیوند پوست بود. 67 بیمار تحت بازسازی جزئی ابرو، 62 بیمار تحت بازسازی یک طرفه ابرو و 38 بیمار تحت بازسازی دو طرفه ابرو قرار گرفتند (جدول 2). محلهای اهداکننده شامل ناحیه پسسری پایین در 90 درصد، ناحیه پشت گوش در 10 درصد و ناحیه مثلث پیشانی-گیجگاهی در 10 درصد بود. به طور متوسط 600 فولیکول موی تک برای بازسازی کامل ابرو مورد نیاز بود و این مقدار در زنان کمتر از مردان بود. مدت زمان جراحی 2 تا 4 ساعت بود.
جدول ۲. ویژگیهای جمعیتشناختی و بالینی
ویژگیها | مقادیر (167= n) |
---|---|
جنسیت | |
مرد | 68 |
زن | 99 |
سن، سال، میانگین (محدوده) | 43/26 (42-16) |
نقص ابرو | |
یک طرفه | 62 |
دو طرفه | 38 |
جزئی | 67 |
علت | |
سوختگی و آب جوش | 62 |
ضربه | 87 |
پیوند پوست | 6 |
فلپ موضعی | 12 |
نواحی اهداکننده و گیرنده همه بیماران به خوبی بهبود یافتند و هیچ یک از آنها رنگدانهای در اطراف موهای پیوند شده نداشتند. از این 167 بیمار، 159 نفر بسیار راضی، 7 نفر راضی و 1 نفر ناراضی بودند و هیچ یک از آنها بسیار ناراضی نبودند. میانگین میزان بقای گرافت در محلهای گیرنده 85 درصد (محدوده 70 تا 90 درصد) بود. هشت بیمار برای افزایش تراکم مو نیاز به عمل دوم داشتند، به طوری که ابروی جدید اسکار را به طور کامل بپوشاند. هیچ بیماری دچار هماتوم، عفونت، فولیکولیت، خونریزی یا هیچ عارضه دیگری نشد (جدول 3).